Hur miljövänligt är byggvärme med varmluft?

Byggvärme med varmluft är ett av de mest effektiva sätten att värma upp en arbetsplats på - och i synnerhet gäller detta under vintern. Vi i Sverige måste hela tiden anpassa oss efter klimatet. Om vi inte skulle göra det så skulle det knappast byggas någonting under vintertiden, men genom att addera exempelvis byggvärme kan ett byggprojekt fortlöpa över säsongerna och detta utan en massa kostsamma stopp i produktionen. Genom att anpassa oss utifrån de rådande förhållanden som finns kan vi också både inleda och avsluta såväl stora som små byggprojekt. 

Byggvärme med varmluft är ett effektivt sätt att göra detta på och vi ska i den här texten titta lite närmare på dels hur det fungerar, dels var det fungerar som allra bäst, dels vilka övriga fördelar som finns och dels också se om det handlar om ett alternativ som är bra för miljön. Vi gör det genom att helt enkelt svara på dessa frågor och som följer: 

Hur fungerar byggvärme med varmluft? 

Det finns några olika metoder och sätt att förse en arbetsplats med värme genom varmluft. Antingen väljer man direktverkande värme och använder förbränning i form av exempelvis gasol, diesel eller fotogen. Med hjälp av fläktar kan sedan värmen spridas i luften. Det andra sättet sker genom värmeväxlare och det innebär att förbränningen sker separat från luften som finns - och det kan exempelvis handla om ett dieselaggregat med en separat skorsten som ser till att avgaserna inte når inomhusmiljön. Det tredje sättet innebär att man kopplar in el i bilden och där man via element kan sprida varm luft på arbetsplatsen. 

Är det miljövänligt? 

Ja, men beroende på energikälla. Exempelvis diesel släpper ifrån sig avgaser som inte är bra för miljön. Har man däremot el - gärna från förnybara källor - så blir det betydligt bättre för miljön. Moderna varmluftsvärmare har en hög energieffektivitet och det innebär att påverkan på klimatet blir väldigt litet - utan att effekten påverkas negativt. 

Var passar det bäst att använda? 

Det beror också på vilken källa man använder sig av. Generellt dock så är det perfekt vid kortare typer av projekt där man snabbt behöver komma igång med uppvärmningen. Ser man till längre byggprojekt så är exempelvis pellets en bättre lösning då detta innebär en jämnare värme som är lättare att reglera - och som också kostar mindre pengar i det långa loppet. Byggvärme med varmluft har också fördelar om det används i större lokaler där takhöjden är högre. 

 

Vi är specialister på förnyelsebara lösningar inom byggvärme
21 Mar 2025