I ett land som Sverige där klimatet är väldigt varierande så måste byggvärme och system för uppvärmning vara genomtänkta och anpassade utifrån dels vad som ska byggas - och dels också utifrån storleken på projektet.
Byggvärme är en central del av hur vårt byggande ser ut. Dels handlar det om att ge material skydd och rätt förutsättningar, men dels även om att säkerställa en god arbetsmiljö för de som arbetar vid projektet. Att arbeta med byggfrågor - exempelvis som snickare - när kvicksilvret kryper under nollan är långt ifrån optimalt, men genom att addera byggvärme så kan man klara av de arbetsuppgifter man är ålagd att genomföra under en arbetsdag.
Byggvärme påverkar material
Vi nämnde ovan material och här kan man ta betong som exempel på ett sådant som blir beroende av rätt anpassad byggvärme. Betong måste nå en viss fuktighetshalt och en reglerad procent vad gäller fuktighet innan det kan användas - och innan man kan avancera vidare till nästa moment i bygget. Genom rätt byggvärme kan man säkerställa detta och dels alltså gå vidare inom projektet, men dels också säkerställa att betongen blir hållbar och säker för framtiden - vilket givetvis är det absolut viktigaste.
Tre vanliga byggvärmesystem - för och nackdelar
Det vi ska göra här nedan är att titta närmare på tre vanliga system inom byggvärme och ge dig för- och nackdelar med respektive var och ett av dessa - enligt följande:
- Direktverkande värmare. Här kan man exempelvis lista gasolkanoner, dieseldrivna värmare samt eldrivna fläktar. De stora fördelarna med dessa lösningar är den snabba avkastningen. Du får värme nästan direkt. Mobiliteten är även den en fördel värd att nämna: du kan enkelt flytta värmaren runt om i lokalen. Nackdelar? Det kan dels handla om miljömässiga skäl - i synnerhet om man väljer diesel - och dels också om att exempelvis större lokaler kan vara svåra att värma upp genom direktverkande värmare. Dessa passar bäst i små och medelstora rum.
- Elektriska byggvärmare. Elfläktar och värmeelement är de typiska exemplen på denna typ av byggvärme. Fördelarna med detta val är att de inte avger några avgaser samt att de är enkla att använda. Finns det el - ja, då kan man också koppla in dessa typer av byggvärme. Nackdelen ligger i det uppenbara: stiger elpriset så kommer kostnaden för hela projektet också att öka.
- Vattenburna system. Det här systemet bygger på att man använder slangar eller radiatorer som transporterar varmt vatten som avger värme. Det kan handla om pellets, el, eller om oljepannor som kopplas ihop med värmesystemet. Fördelarna är att det passar perfekt för uppvärmning av större lokaler och att man också kan återanvända systemet under projektets gång. Nackdelen är en högre initial kostnad vid själva installationen. Vid större projekt finns det emellertid en ganska snabb återbetalningstid.